top of page

Tue, Jun 08

|

Online Sessie

Wetenschapscarrousel: Hogeschool van Amsterdam & Hogeschool Inholland (deel 1)

Onderzoek, beleid, ondernemers, hoe kunnen we dit beter bij elkaar brengen en elkaar helpen. Praat mee over de Amsterdamse toeristenwinkels en het beleid tegen het veelbesproken massa toerisme!

Registration is Closed
See other events
Wetenschapscarrousel: Hogeschool van Amsterdam & Hogeschool Inholland (deel 1)
Wetenschapscarrousel: Hogeschool van Amsterdam & Hogeschool Inholland (deel 1)

Time & Location

Jun 08, 2021, 10:00 AM – 12:00 PM

Online Sessie

Guests

About the Event

Hoe kunnen we nieuwe inzichten, perspectieven gebruiken om in kaart te brengen wat we wel willen. Onderzoekers, beleidsmakers, ondernemers, straatmanagers, bewoners, iedereen heeft andere inzichten op het toerisme in de stad. Tijdens het wetenschapscarousel brengen we iedereen samen om elkaar te helpen. 

10.00 - 10.50 Onderzoek Hogeschool van Amsterdam: Toeristenwinkels - wat bedoelen we daar precies mee?

Toeristenwinkels zijn voor sommige Amsterdammers een doorn in het oog en een bedreiging voor de diversiteit aan functies van de binnenstad. Deze zorgen zijn de afgelopen jaren regelmatig besproken in de Amsterdamse media en politiek. Vaak blijft het dan echter beperkt tot het bespreken van een algemene ontwikkeling. Wanneer het over specifieke gevallen gaat, blijkt het onderscheid tussen toeristische en niet-toeristische bedrijvigheid vaak veel lastiger vast te stellen. 

Voor de meeste ondernemers in de binnenstad bestaat tenslotte een deel van de klantenkring uit toeristen. Ondernemers passen zich echter in verschillende mate en op verschillende manieren hieraan aan. Voor mijn onderzoek sprak ik ondernemers in de binnenstad over wat toenemend toerisme voor hen betekende. Meer inzicht in de diversiteit aan drijfveren en strategieën die ondernemers in de binnenstad ervaren wanneer toerisme toeneemt, maakt het moeilijk om nog te spreken van een op toeristen gerichte monocultuur aan bedrijvigheid. Deze sessie heeft dan ook niet het doel om de vraag wat een toeristenwinkel is te beantwoorden, maar eerder om de complexiteit van deze vraag aan te tonen. De volgende keer dat je iets hoort of leest over toeristenwinkels zul je denken: Wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee?

Meer info over het onderzoek: https://www.hva.nl/urban-governance/gedeelde-content/projecten/economisch-vitale-stad/toekomstbestendig-evenwicht.html

Iris Hageman - Hogeschool Amsterdam

11:00 - 11.50 Onderzoek Inholland: Hoe beïnvloed jij het toerismebeleid?

Gaat Amsterdam inderdaad voor een reset, waarbij duurzaam toerisme en welzijn belangrijker zijn dan "massatoerisme"? Wie profiteren daarvan volgens jou en wie juist niet? Of zal het bij het oude blijven en blijken bepaalde partijen dominant te zijn in hun lobby?

Welke tactieken pas jij toe om het toerismebeleid te beïnvloeden? Wat is er (nog meer) nodig om het beleid te veranderen? We horen het graag tijdens onze sessie! We zijn een team van onderzoekers aan de Hogeschool Inholland en bezig met een Europees project over toeristisch beleid. We hebben gekeken naar hoe het toeristisch beleid in Amsterdam de afgelopen 20 jaar tot stand is gekomen. We willen ook jullie ervaringen en ideeën meenemen om de praktijk van Amsterdam te vergelijken met steden als Barcelona, Wenen en Venetië.

Meer info over het project: www.smartdest.eu en over ons: www.tourismlabamsterdam.nl of www.inholland.nl

Guido Stompff - Roos Gerritsma - Swen Waterreus - Ko Koens - Wina Smeenk

Share This Event

bottom of page